SEO analiz nasıl yapılır?

  • 18 Şubat 2020
  • BLOG

Web sitelerinde planlı bir şekilde tespit edilen sorunlara yönelik SEO analizi yaparak günümüzün gerçeği dijtal platformda başarılı bir konuma taşınmanız mümkündür.

SEO çalışmalarının ne demek olduğunu bilerek, SEO analizin basamaklarını takip ederek internette istediğiniz hedefe ulaşabilirsiniz. Günümüzde tüm reklam ve pazarlama stratejileri dijital mecraları dikkate alarak planlanıyor. Bilgisayarlarımızda, akıllı telefonlarımızda ve tabletlerimizde gün içerisinde sürekli olarak bir şekilde internette bulunuyoruz. Hem anlık mesajlaşma uygulamaları, hem sosyal medya platformları da hem diğer uygulamalarla birlikte gün içerisinde birçok işletme ile karşılaşıyoruz. Bunların bir kısmı reklam karşılığında kullanıcıların önüne çıkarken bir kısmı ise başarılı SEO analiz çalışmalarının sonucunda görünür oluyor. İşte tam bu noktada işinde iyi bir SEO uzmanının yapacağı disipli ve devamlı olarak yapacağı SEO analiz hizmetinin neden yapılması gerektiğini anlıyorsunuz…

Arama motorlarında herhangi bir konuyu arattığınız zaman sonuç sayfaları (SERP) ilk sıralarında çıkan sayfalardan birisi sizin web siteniz olabilir. Bunun için yapmanız gereken hem site içi (on page) hem de site dışı (off page) SEO analizlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmektir. Peki, SEO analizi nasıl yapılır, bunun için neler gerekmektedir?

SEO ANALİZ NEDİR?

Belirli bir konsept dahilinde kurmuş olduğunuz internet siteniz, satış yapsın ya da yapmasın fazla ziyaretçiye, tıklanma sayısına ihtiyaç duyar. Seo analizi de bu sitelerin Google, Yandex gibi arama motorlarıyla olan uyumunu ve ziyaretçilerin kullanım tecrübelerini değerlendirip dikkate alan çalışmaları kapsamaktadır. SEO analizi yapabilmek için dikkate alınması gereken belli başlı kriterler bulunur. Teknik, tasarım ve içerik bakımından tespit edilen tüm problemler düzeltilmeli, işleyişin çok daha iyi bir şekilde yönlendirilmesi devam ettirilmelidir.

Web sitelerinin bir pusulası olarak adlandırabileceğimiz SEO analiz çalışmalarını daha pratik ve kolay yollardan yapabilmek için pek çok araç bulunuyor. Hem ücretli hem ücretsiz olarak SEO çalışmalarını yürütebileceğiniz araçlar arasından sitenizin ihtiyacı olanı seçmeniz yeterli olacaktır.

NEDEN SEO ANALİZİ YAPTIRMALISINIZ?

Sık sık özelliklerine güncelleme getiren, yenilikler sağlayan arama motoru Google’a ayak uydurmak ve başarı kazanmak için gelişmeleri yakından takip etmeniz gerekiyor. Bugün üzerine yatırım yaptığınız bir çalışma, 6 ay sonra sitenize zarar verebilecek bir adım olarak karşımıza çıkabilir. Bunun için güncel kalmak, SEO analizlerini yenilikleri takip ederek belirleyip o yönde revize yapmak önemli bir ayrıntıdır.

SİTE İÇİ SEO ANALİZİ NASIL YAPILIR?

Meta Açıklamaları: Web sitenizdeki içeriklerin başlıkları, arama sonuç sayfalarında ilk görülen açıklama bölümleri SEO kurallarına uygun olarak belirlenmelidir.

URL Yapısı: Siteniz içerisindeki her bir sayfa ayrı linklere sahiptir. URL de bu linklere denilir. İşte URL yapılarının sayfanın içeriği ile uyumlu ve kalıcı olması SEO analizi için önemli bir noktayı oluşturur.

İçerik Kontrolü: Ziyaretçilerinizin uzun süreli ve kalıcı olması içeriklerin kalitesine bağlıdır. Bunun için metinlerin okunabilir, anlaşılır ve güvenilir olması önemlidir. Ayrıca metin başlığı için H1 etiketini, alt başlıklar için H2 etiketini kullanmayı unutmayın. Mühim noktaları ise bold ve italik olarak belirtebilirsiniz. Web sitenize eklenen tüm içeriklerin özgün olması ise ilk kuraldır. Kopya metinler Google tarafından kötü algılanır ve sitenize zarar verir.

İç Bağlantılar (İnternal Links): Arama motorlarında ve ziyaretçilerin erişiminde site içindeki bağlantılar fayda sağlar. Ne kadar fazla iç bağlantı oluşturursanız o kadar arama sayfalarının üst sıralarında yer edinirsiniz. Özellikle ana sayfanız en otoriter sayfa olarak görüldüğü için bağlantıların buradan sağlanmasına dikkat edin.

Görseller: Sitenize ekleyeceğiniz her resim anlaşılır bir çözünürlüğe sahip olmalıdır. Bu özellikle sitenizin hızını düşürebilir, onun için ayrı bir önem vermelisiniz. Fotoğrafların adlandırılması ise yansıttığı görünümle ilişkili olup gerçeklikten uzak ya da anlamsız isimlendirmelerden uzak durulmalıdır.

Kırık Link Bağlantıları (Broken Links): Web sitenizi eviniz gibi düşünün. Ve bu evin bazı odalarına giremediğinizi… İşte kırık linkler de siteniz içerisinde bazı sayfaların açılmamasına sebebiyet verir. Bu durumda sitenizde gezinen bir ziyaretçinin sayfanıza erişememesi, kullanıcı kaybetmenizi sağlar. Güvenirliğiniz azalır. Kırık bağlantılardan kurtulmak için önce onları tespit etmeniz gerekiyor. Google Search Console kullanarak “Tarama Hataları” üzerinden ya da farklı SEO analiz araçlarından sitenizde var olan kırık linkleri öğrenip onlardan kurtulabilirsiniz.

Site Hızı: Günümüz insanı sürekli bir koşuşturmaca halinde… İşte, evde ya da toplu taşımada internette vakit geçiren bir kullanıcı için en önemli detay, girmiş bulunduğu sitedeki sayfa açılma hızıdır. Vakit kaybı yaşamadan hızlı bir şekilde sitenizde gezinen kullanıcıda iyi bir izlenim bırakmış olursunuz. Geç açılan sayfalar sitenize girmiş olan kullanıcıyı kaybetmeniz anlamına gelir.

SİTE DIŞI SEO ANALİZİ NEDİR?

İnternet sitenize dışarıdan gelen bağlantı linklerini düzenli olarak takip etmeniz gerekiyor. Bu işlemleri ücretli ya da tamamen ücretsiz araçlar kullanarak kontrol altına alabilirsiniz. Ya da Google Search Console kullanarak uygulama üzerinden “Sitenize Bağlantılar” kategorisinden rapor edinebilir; sitenize gelen bağlantıları görebilirsiniz. Daha geniş bir kapsamda rapor ve SEO analizi elde etmek isteyen bireylerse aHrefs, Semrush, LinkResearchtools gibi belirli bir miktar para karşılığında hizmet veren araçları kullanabilirler. Dışarıdan gelen linklerle ilgili olarak; bu bağlantıların sayısını, güvenilir olup olmadıklarını, çeşitliliklerini, en çok bağlantı alan sayfanızı bilmeniz yeterli olacaktır.

SEO analizi sırasında karşılaşabileceğiniz birtakım problemler olabilir. Genel olarak iyileştirmeye çalışmanız gereken, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) ön sıralara çıkmanızı engelleyen başlıklar şunlardır: Meta Başlığı, Meta Açıklama, Meta Uyumluluğu Anahtar Kelimeler, Meta ile Eşleşen Anahtar Kelime Analizi, Anahtar Kelime Bulutu, Trafik Gönderen Anahtar Kelimeler, H1 Başlıkları, H2 Başlıkları,

Robot.txt Analizi, Site Haritası Analizi, Sıkıştırılmış Site Harita Analizi, SEO Dostu URL, BackLink Kontrolü, Resim ALT Etiketleri, Satır içi CSS Kullanımı, Hatalı HTML Etiketler, Favicon Kullanımı, Sosyal Medya Düğme Kontrolü, Sosyal Medya Etiket Kontrolü, W3C Uyumluluk Kontrolü, Google Analytics Kontrolü, Sayfa İçerik Kontrolü, Kırık Linkler, Hız Optimizasyonu Hız Optimizasyonu, HTML Sayfa Boyutu, Küçültülmüş HTML Analizi, HTML Sıkıştırma / GZIP Analizi, Sayfa Yükleme Hızı, Sayfa Nesneleri, Resim Sona Erdirme Analizi, Küçültülmüş JS Analizi, Küçültülmüş CSS Analizi, Tablo Kullanımı Testi, Çerçeve (Iframe) Kullanım Testi, Flash Kullanım Testi, Doctype Tanımlama, URL Yönlendiricileri Denetleyicisi, Sunucu ve Güvenlik Analizi Sunucu ve Güvenlik Analizi, Kanonik URL Testi, IP Yönlendirme Kontrolü, IPV6 Uyumluluk Analizi, HTTPS Kullanımı, Sunucu Güvenliği Kontrolü, Web Site Kara Liste Kontrolü, Web Site SPAM Kontrolü, Özel Hata Sayfaları, Sunucu İmza Testi, Http Çerez Erişimi, Güvenli Çerez Kontrolü, Çerçeve Açıkları (Iframe), Düz Metin E-posta Kontrolü, Mobil Uyumluluk Testi Mobil Uyumluluk Testi, Google Meta Doğrulama, Bing Meta Doğrulama…

SEO analiz testi yaptırarak da sitenizin işleyişinde meydana gelen sorunları tespit edip ona göre bir çalışma ve iyileştirme programı belirleyebilirsiniz. SEO analiz raporları bu noktada size oldukça bilgilendirici bir sunum yapmış olacaktır.

Diğer Yazılarımız