SEO stratejileri arasında sitenizin görünürlüğünü ve trafik değerlerini artıracak adımlarda oldukça önemlidir. Arama motorları bile artık sitenin otoritesinden ziyade yazılan içeriğin kalitesine ve kapsamına bakmaktadır.
Tüm bunlara uygun içerikler oluşturarak strateji geliştirmeniz; hem sitenizin kalitesini arttırır hem de sizin başarılı olmanıza olanak tanır. SEO etiketleri geçmiş zamandan günümüze kadar önemli etkilere imza atmıştır. Şimdilerde ise site SEO çalışmalarında en önemli basamak olarak karşımıza çıkmaktadır.
Etiketlerin ne kadar önemli olduğunu anlamak için ilk olarak rolünü bilmek gerekir. Aynı zamanda kullanıcı ve arama deneyimine de değinmekte fayda var. Arama motorları, eskiye nazaran okuma ve müdahale konusunda daha titizler.
Başlık Etiketleri
Başlık etiketleri çoğunlukla <head> bölümünde bulunur. Böylece bir sayfanın başlığını tanımlar. Başlık etiketleri size içeriği hakkında kapsamlı bilgiler vermek zorundadır. Eskiden anahtar kelimeleri başlıklarda kullanmak Google’un ilgisini çekse de ne yazık ki günümüzde bu durum değişmiştir. Şuanda Google için önemli olan başlık etiketinin iyi seçilmiş olmasıdır. Bununla birlikte kullanıcı deneyimleri de Google’un ilgisini çekmeyi başardı ve bu ilgi giderek artıyor.
Sayfa başlığı kullanıcıların ilgisini çeken en önemli detaydır. Kullanıcıların arama ihtiyacına yanıt veren içerik ve başlıkların oluşturulması ona göre etiketlendirilmesi gerekir. Dikkat çekici başlık atmayı sağlarsanız; tıklanma oranı ve trafik miktarında da önemli gelişme başarmış olursunuz. Ancak bu tek başına yeterli değil. Başlıktan daha önemli bir şey var. O da içerik!
İçerik oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
- Her bir sayfada özgün başlık kullanarak, sayfa içeriğini uyumlu bir şekilde hazırlamalısınız.
- Başlıklarınız ortalama 50-60 karakterle sınırlı olmalı.
- Anahtar kelimelere ağırlık vermelisiniz. Ancak bu kelimeleri kullanırken kullanıcılara öncelik vermelisiniz. Kısacası anahtar kelimeleri süslemelisiniz.
- Marka adına başlıkta yer vermelisiniz.
Meta Açıklama Etiketleri
Meta açıklamasının olduğu paragraf arama motoru sonuç sayfasında başlık ile sayfa URL’sinin altında bulunmaktadır. Metanın amacı nedir peki? Sayfanın özünü yansıtıp detayları açıklamasıdır.
Meta açıklamasının Google’daki önemi nedir? Arama motoru sonuç sayfasında büyük öneme sahiptir. Şöyle de diyebiliriz; kullanıcının profilinizi ziyaret etmesi için ikna eden taraftır. Bu konuda sayfanızın ikna edici özelliğini meta kısmı barındırmalıdır.
Bu durum sitenizin tıklanma oranına da etki ederek, sıralamasını da belirlemektedir. Bu nedenle sayfa içeriğiniz gerçekleri yansıtmalı, vaat ettiği sözleri yerine getirmelidir.
Meta açıklamasında karakter sınırlaması yoktur. Ancak sonuç sayfasında sadece 160 karaktere yer veriliyor. Bu nedenle ne anlattıysanız bu 160 karakterin içinde anlattınız.
Meta Açıklamalarının Olmazsa Olmazları
- Meta açıklamalar her sayfaya özgü olmalıdır. Ve sitenin içeriğine uygun olmalıdır.
- Arama sayfasında gözüken anahtar kelimelerin olduğu kısımda anahtar kelimelere yer verilmeli. Ancak sayfayı anahtar kelimeye boğmamakta da fayda var.
- Meta açıklamaları dikkat çekici olmalı, insanlarda harekete geçirici etki yaratmalıdır.
-
Alt Başlık Etiketleri (H1-H6)
H1’den H6’ya kadar şekillendirilebilir. Bu şekillendirme, her başlığın önem sırasını belirlemektedir. H1 bir sayfanın ilk başlığıdır. Bu başlıklar kullanıcıların ilgisini çekmektedir. Sayfada sıkılmadan dolaşmasına olanak tanımaktadır. Sayfada H1’den H6’ya kadar başlıkları boyutlandırmalı, anahtar kelimeleri buralara serpiştirmelisiniz. Bu SEO stratejileri açısından oldukça önem arz etmektedir.
İtalik ve Koyu Etiketleri
İtalik ve koyu renkler, içerikte belirtmek istediğiniz konuları öne çıkarmaktadır. Bu etiketleri kullanmanız olmazsa olmaz bir kural değildir. Ancak kullanıcının dikkatini çekmek için önemli bir stratejidir. Kullanıcının sitenizde kalma süresini de etkilemektedir.
Meta Anahtar Kelime Etiketleri
Meta anahtar kelimeleriyle ilgili bilmeniz gereken en önemli detay, meta anahtar kelimelerin eski öneminin kalmadığıdır. Bu nedenle meta anahtar kelimelerinde vakit kaybetmemenizi öneririz.
Görsel Alt Tagları
Görsel niteliğini anlatan bir etiket olarak açıklayabiliriz. Görselin yüklenmediği durumlarda alt nitelikleri öne çıkmaktadır. Arama motorlarının görselleri okuyamaması nedeniyle alt metinler daha da önem kazanmaktadır. Görsel alt nitelikleri arama motorlarında sıralamanızı da belirlemektedir.
Nofollow Nitelikleri
Kaynak olarak gösterilecek linklerden oluşmaktadır. İnsanları esas kaynağa götürmek için harici linklerden yararlanılır. Linkler sitenizin daha otoriter gözükmesine de olanak tanımaktadır. Bununla birlikte Google referans olarak sunulmuş linklere kaynak gözüyle bakmaktadır. Bu nedenle daha da dikkatler üzerinize çekilebilir. Verdiğiniz linklere dikkat etmenizi öneririz.
Robots Meta Etiketleri
Bu etiketler arama motorlarının siteniz hakkındaki fikirlerini değiştirecek özelliklere sahiptir. Örneğin Google zayıf içerikleri geri plana itmektedir. Bu tür içeriklerin farkında olmayabilirsiniz. Ama bu içerikler sizin yorulduğunuza değmeyecek türdendir. Sitenizdeki kontrolü ele geçirmek istiyorsanız; bu etiketlerden faydalanmalısınız.
- Gereksiz olduğunu düşündüğünüz sayfaları dışa kapalı hale getirebilirsiniz.
- Tarama bütçesini işe yaramayarak türde tüketecek olan sayfaları da arama motorlarına kapalı olarak ayarlamalısınız.
Rel=”canonical” Link Etiketi
Farklı URL’ler altında aynı içerikler olduğunda ya da aynı konu işlendiğinde devreye geçer. Farklı sayfalar olduğunda bu etiketler ile arama motorlarına bilgi vermektedir. Kısaca anlatmak gerekirse, arama motorları için önemli olan özgünlük ve kaliteli içeriktir. Yapılan bu etiketler, içeriğinizin taklit olup olmadığı ve içeriğinin kalitesi hakkında bilgi verir.
Bu şekilde içeriğiniz diğer içeriklerle kıyaslayarak, içeriklerin performansını da kolay takip etmenize olanak tanır.
Schema Biçimlendirmesi
Arama motorları tarafından kabul görünen ortak dildir. Arama motoru sonuç sayfası günbegün gelişip değer kazanmaktadır. Arama motoru sonuç sayfalarında bulunan içerikler, diğer içeriklere nazaran daha çok dikkat çekmektedir.
Scheme biçimlendirmesi de arama motoru sonuç sayfasından elde edeceğiniz verimi arttırmaktadır. Bu verimi arttıran Scheme stratejileri;
- Biçimlendirme bilgilerinin schema.org hesabında bulunması
- Sayfalar arasında bağlantı
- Biçimlendirmeleri test ederek, hatasız yapmaya özen göstermek.
Sosyal Medya Meta Etiketleri
Sosyal ağlardan faydalanarak, dünyanın her köşesine sayfanız hakkında bilgi uçurabilirsiniz.
Viewport Meta Etiketi
Viewport meta etiketinin en önemli özelliği sayfanızın cihazlarda nasıl göründüğünü ortaya koymasıdır. Çoğunlukla etiketler <meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1″> şeklinde görülür.
Belki bu etiketler sıralamanızı yükseltmez ancak kullanıcı deneyimlerini doğrudan etkiler. Eğer siteniz farklı cihazlardan ziyaret ediliyorsa, bu bilgiyi göz ardı etmemeniz gerektiğini öneririz. Sitenizin tıklanma oranı ve sıralaması konusunda bu etiket önemli bir konuma sahiptir.
Yukarıda saydığımız özelliklerin bir kaçı, sitenizin verimliliği için olmazsa olmazdır. Ancak bir kısmı olmasa da olur. Sitenizin performansını arttıracak tüm tüyoları sizlerle paylaştık. Hangilerini yapmak, hangilerini elemek sizin tercihiniz. Bu tüyolar ile sitenizin deneyimini iyileştirir, arama motorlarında sıralamanızı yükseltebilirsiniz. Böylece uzun vadede çok etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
Diğer Makaleler
- Dijital Pazarlamanın Temelleri – Mobil Pazarlama – SEO
- SEO Danışmanı
- SEO Raporu – Google Data Studio Nedir?
- SEO’da İçeriğin Önemi
- SEO Çalışmaları İle Satışlar Nasıl Artırılır?
- Geleneksel Medyadan Dijital Medyaya Geçiş – Dijital medya nedir?
- SEO Uzmanı İstanbul
- SEO analiz nasıl yapılır?
- Dijital Ajans Ne İş Yapar?
- Seo Ajansı Tarafından Yapılan Çalışmalar